24 Ocak 2011 Pazartesi

Başlayalım mı?

Artık gerekli araştırmayı yaptık ve başladık.Nerden mi? Şaraba nerden başlanır üzümden tabi.

Hayyam.com, Evde şarap.Org gibi kaynaklardan ve bir çok internet sitesinden araştırdım, sordum. İlgilenip  bilgilerini paylaşanlarda oldu sallayanlarda. Sonra Mustafa Bey'le tanıştım.Mustafa Bey Namık Kemal Üniversitesinde öğretim görevlisi. Tekirdağ'da üzüm bağları var.Şaraplık üzüm yetiştiriyor.Cabernet Sauvignon,şiraz,merlot, kırmızı ve Sauvignon Blanc beyaz üzümleri Dedim ki Hocam ''Ben bu sene ilk defa şarap yapıcam.Hangi üzüm beni üzmez ve yormaz'' Mustafa Hoca Şiraz dedi. Ama hemen olmaz bekleyeceksin.Bekleyeceksin de nasıl bekleyeceksin?Kolay mı?Neyi bekliyoruz bağbozumunu.Kolaysa sen bekle.Ağustos oldu Hoca'ya mesaj, cevap: Bekle.Her hafta mesaj atıyorum cevap aynı.Artık umudu kesecektim ki Hoca'dan mesaj geldi.Eylül'ün 11'nde .Gel..Meğerse hocam üzümlerin olgunluğunu ve şeker oranını ölçermiş.
Şarabın hammadesi ne?Üzüm. O zaman denklem şu ''Üzüm ne kadar güzel, şarap o kadar güzel''.Şarapçılıkta birinci ders bu.Neymiş?Üzüm ne kadar güzel, şarap o kadar güzel.Bunun için şarap yapmanın  öğrenildiği yer bağ. Biz üzüm kısmını Mustafa Hoca sayesinde halletttik.Hoca tarif etti, hafta sonu atladık gittik. Biz Tekirdağ'a hep gideriz ama meğer görmediğimiz neler varmış.Bir bağlar,bağevleri.Hocam üzümleri toplamış,sap ayırıcıdan geçirdi,ezdi,bidona doldurup bagaja attık.Mustafa Hocayla görüşmek üzere sözleştik.Döndük eve. 
Şimdi şarap yapmak için bir yer lazım.E biz apartman dairesinde yaşayan bir aileyiz.Mutfağa koysak hanım istemez. Zaten şarap çevresinde ne koku varsa alıyor.Bizim kahvaltılardan sonra sucuklu yumurta kokulu şarap olması muhtemel.O zaman adres tek katlı bahçeli babaevinin çatısı.Babam namazında niyazında adam annem desem aynı.Ama evlat hatırı kabul etti.Çatıya koydum ezilmiş(sıkılmış değil) 30 kiloluk iki bidon üzüm. Buna cibre denir.Üzümün posasından ayrılmamış halidir.Günde en az iki kere karıştırılması lazım ki kabuklar kurumasın,istenmeyen kokular oluşabilir.Bidonların üzerini temiz tülbent ile kapattım ki şarabın baş düşmanı sirke sineği uzak dursun.Sabah babam karıştırıyor,akşam iş çıkışı gelip ben karıştırıyorum.Bu aşama şarabın renginin oluşması için.Beyaz şaraplarda bu işlem uygulanmıyor.Birde şarabın mayalanma kısmı var ki o da bu zamanda yaplıyor.Ama ben yapmadım.Neden?Çünkü üzümün kabuğunun üzerinde mum  denen ve doğal mayalanmayı oluşturan bir tabaka var.Bunu korumak için üzümleri  bağdan topladıktan sonra sakın yıkamayın.Birde her şeyin olduğu gibi üzümünde tazesi makbul.Üzümü toplayın,ezin fıçıya koyun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder